Schurend geluid bij lage toeren

In de 1e, 2e en 3e versnelling hoor ik een schurend geluid wat lijkt als. Motor & aandrijving: Overgang lage toeren naar. Schurend geluid uit de versnellingsbak bij lage. Als ik laag in de toeren zit dan hoor ik dit geluid, hoger in de toeren niet. Eerst dacht ik dat dit verwaarloosbaar was en dit kwam door trilling vanwege het lage toerental. Het geluid dat ik bedoelde komt doordat de motor te weinig toeren maakt. Wanneer ik de scooter duw dan hoor ik een schurend geluid. De een noemt het krakend de ander knarsend en weer een ander een schurend geluid.

Als je maximaal naar links of recht stuurt hoor je aan het eind ook wel. Bij afremmen op de motor een raar schurend geluid. Sinds korte tijd is mijn dame een bijgeluid rijker. Ik zou inderdaad verwachten dat het geluid met het toenemen van toerental of snelheid zou veranderen. Wel viel me vandaag op, dat er bij wat slechter wegdek bij lage. Deze maakt sinds vandaag een schurend geluid. Dit gebeurt alleen als hij op hoge toeren moet centrifugeren.

Begon met bijgeluid in versnellingsbak (iedere versnelling) bij lage toeren. Ik denk dat mijn Vito 111 CDI automaat hetzelfde geluid maakt als je beschrijft. Maar bij mij is het echt toerentalafhankelijk, en eigenlijk is het alleen waar te nemen bij lage snelheden. Op gas krijg ik soms rechtsvoor (bij de riem in de buurt) een "nare" brom te horen (schurend geluid). Het is dikwijls nadat ik lage toeren gas heb. Trilt niet iets tegen de bak aan met lage toeren? Hoe oud is de paragon, welke en is het geluid bij stationaire toerental van de moter. Als het een "schurend"geluid is ,dat hebben ze allemaal ,had er ook eerst wat.

De motor begint dan wat te bokken door het lage toerental.